kibicujrodzinie

Blog tematyczny o trendach w modzie, zdrowiu i życiu rodzinnym.

Dom

Organizacja szuflad w kuchni dzięki użytecznym wkładom i organizerom

Organizacja szuflad w kuchni dzięki użytecznym wkładom i organizerom

Kuchnia to pomieszczenie, w którym spędza się dość dużo czasu. Musi być ona urządzona praktycznie, aby można było łatwo dostać się do niezbędnych w codziennym gotowaniu przedmiotów. Dużym problemem jest zazwyczaj zagospodarowanie szuflad. Na szczęście dostępne są ciekawe organizery i wkładki, które ułatwiają posegregowanie większych i mniejszych rzeczy.

Organizacja szuflad w kuchni – od czego zacząć?

Dobre zorganizowanie przestrzeni kuchennej jest kluczem do funkcjonalności. Należy przemyśleć rozmieszczenie poszczególnych naczyń, przypraw czy zastawy stołowej, aby można było łatwo po wszystko sięgnąć. Rzeczy, których używa się znacznie rzadziej, można umieścić w górnych częściach mebli. Te najpotrzebniejsze muszą być jednak pod ręką. Przede wszystkim na co dzień używa się sztućców i te powinny znaleźć się w szufladzie blisko talerzy. Należy także zadbać o dobry dostęp do przypraw. Można je również umieścić w szufladach, które powinny znaleźć się blisko kuchenki. Wybierając meble, warto wybrać zestawy z głębokimi szufladami, w których będzie można przechowywać talerze lub garnki. Ważne jest, aby już na etapie projektowania kuchni zaplanować mniej więcej, co gdzie będzie umieszczone. Dzięki temu łatwiej wszystko się zaaranżuje.

Wkładki do szuflad na sztućce

W szufladach w każdej kuchni umieszczone są sztućce. Jest to najczęściej górna szuflada przy blacie kuchennym. W zależności od wielkości szuflady można dopasować do niej odpowiedni organizer. Dostępne są różnej wielkości wkładki z przegrodami, aby umieścić w nich osobno łyżki, widelce czy noże. Do wyboru są wkładki wykonane z tworzywa sztucznego, a także metalowe. Warto rozważyć zakup takich organizerów, które będzie można szybko wyczyścić. Rozmiar powinien być idealnie dopasowany do szuflady, aby podczas otwierania nic się nie przesuwało.

Głębokie szuflady – jak zagospodarować?

W wielu meblach kuchennych producenci często umieszczają głębokie szuflady. Są one świetnym miejscem do przechowywania zastawy stołowej i garnków, których używa się najczęściej. Jednak kluczem do praktycznego używania takich szuflad są organizery. Dzięki nim można znacznie lepiej zagospodarować przestrzeń i mieć łatwy dostęp do wszystkiego. Świetnym rozwiązaniem jest stojak na talerze, który doskonale nadaje się do kuchennych szuflad. Z pewnością ułatwi poruszanie się po szufladach i sięganie do nich stojak na pokrywki. Na nie zwyczaj ciężko jest znaleźć miejsce i trzeba się dużo natrudzić, aby je wyjąć.

Jak dbać o porządek w szufladach kuchennych?

Dobra organizacja szuflad w kuchni pozwoli na znacznie szybsze i przyjemniejsze przygotowywanie posiłków. Wiele osób najczęściej pracuje i ma mało czasu na gotowanie, a dobra organizacja przestrzeni kuchennej pozwoli na znacznie szybsze poruszanie się po kuchni. Różnego rodzaju stojaki i wkładki do szuflad znacznie ułatwiają utrzymanie porządku. Można jeszcze dodatkowo zadbać o czystość, układając na dnie szuflady matę silikonową, która zabezpieczy ją przed zarysowaniami. Dzięki temu kuchnia będzie wyglądać schludnie przez długi czas.

Udostępnij